Het verschil tussen de staande ventilator en bureauventilator

Ventilatoren zijn er in veel soorten en maten. Van een model dat je perfect kan gebruiken als je onderweg bent, tot een draadloze ventilator die moeiteloos voor verkoeling zorgt in de woonkamer. Zo heb je de handventilator, dat is een gadgetachtige luchtkoeler die je veel ziet op festivals, feestjes en bijvoorbeeld in het openbaar vervoer. Als de temperatuur tot boven de dertig graden stijgt de komende maanden, dan wil je overal verzekerd zijn van koude lucht. Hoe handig is het als je die dan bij de hand hebt? Je hebt daarnaast de bureauwaaier, die is een maatje groter dan de handventilator. Dit design model ventilator is vaak voorzien van een standaard en een draaifunctie, zodat je ook achter je bureau koele lucht ontvangt. Dan is er de lange ventilator, in de vorm van een toren. Deze luchtverfrisser heeft een groot bereik en zie je daarom vaak terug in een woonkamer of slaapkamer. In die ruimtes is soms ook een plafondventilator geïnstalleerd, weer een andere vorm van de verkoeler.

In de steeds warmer wordende zomers in Nederland hebben we in alle facetten van het dagelijks leven verkoeling nodig. Om die reden zijn er verschillende typen ventilatoren ontwikkeld, elk met een ander bereik. FlinQ maakt je leven graag wat .aangenamer deze zomer. Met een breed aanbod aan luchtkoelers houden we jouw hoofd deze zomer koel. Van handventilator tot staande ventilator , de functie blijft hetzelfde: de apparaten zorgen voor koele lucht, precies wanneer jij dat nodig hebt!

Wat is het verschil tussen een staande ventilator en gewone waaier?

Een koele bries komt in veel vormen. Een zuchtje wind, een föhn, een vlaag, een hoos: er is een veelvoud aan namen waarmee we aangeven dat de lucht om ons heen verplaatst of waarmee we het fenomeen wind willen benoemen. Maar op warme dagen ontbreekt het vaak aan de luchtverplaatsing, waardoor we die zelf zullen moeten creëren. Dat kan met een simpele waaier. Dat zijn bijvoorbeeld de uitklapbare stokken die de vorm van een vlindervleugel aan kunnen nemen. Door deze op en neer te bewegen, maak je een koude luchtstroom. Hoe harder je de waaier op en neer laat gaan, hoe meer koude lucht je in je gezicht voelt. Maar van de beweging zelf krijg je het tegelijkertijd ook weer warm. Dan kan je beter een apparaat het werk laten doen. Met een staande ventilator doe je eigenlijk in een zeer versneld tempo hetzelfde. De ventilatie techniek zorgt ervoor dat er een constante waaibeweging wordt gemaakt. Die creëert zo automatisch een koude luchtstroom.

Het enige wat zowel een staande ventilator als een gewone waaier niet doen is de lucht koel maken. Dat doet een airco wel. Ventilatoren verplaatsen de lucht alleen, de wind blaast de warme lucht (tijdelijk) weg. Op het moment dat je de machine uitzet, dan is het zeer snel weer warm. Met een airco is de lucht echt gekoeld (de warme lucht is dan afgevoerd) en blijft dit even het geval. Een (toren)ventilator noemen we om die reden ook wel een tijdelijke luchtververser.

Wat is het voordeel van een staande ventilator ?

Een staande ventilator past in ieder interieur. Het is een slank formaat verkoeler, waardoor het apparaat vanzelf al wat meer op de achtergrond raakt. Een luchtverfrisser waarvan je eigenlijk niet eens door hebt dat hij er staat, dat is het beste. Je sluit de machine aan op een plek met een stopcontact, bijvoorbeeld naast de bank in je woonkamer of in de hoek van de slaapkamer. Die twee ruimtes zijn trouwens uitermate geschikt om te worden gekoeld door een ventilator. Vervolgens kun je zelf kiezen welke van de windsnelheden je wil inzetten. Een harde stroom lucht, die eerst meer geluid maakt, of een zeer zachte bries, bijna geluidloos? Die instellingen bedien je bovenop de staande ventilator zelf of via de FlinQ app, waar een menu met verschillende knopjes is geplaatst. Omdat je bijvoorbeeld niet de hele tijd een koude lucht in je kamer wil hebben tijdens de nacht, kun je daarop ook een timer instellen. De fan blaast dan precies de uren waarvan jij wilt dat er een luchtstroom ontstaat.

Waar zet je een ventilator het beste neer?

De handventilatoren, tafelventilatoren en staande ventilator en hebben allemaal zo hun voordelen. Ze dienen allemaal hetzelfde doel, maar zijn allemaal voor een andere plek of locatie geschikt. Een tafelventilator of bureauwaaier leent zich bijvoorbeeld zeer goed voor een bureau of eettafel. Het apparaat heeft de kracht om een aantal meter van koele lucht te voorzien. Bedenk daarbij dat je de lucht niet direct in je gezicht wil hebben staan. Bij je bureau is het bijvoorbeeld het lekkerst om de lucht van de zijkant te ontvangen, zet de waaier dan naast je neer. Het voordeel van de draadloze ventilator is natuurlijk dat je deze overal neer kan zetten waar je wil. Met de huidige flexwerk-cultuur is dat extra handig, want zo heb je waar je ook werkt een bureauwaaier. En ook als je weer een dagje thuis werkt neem je deze gemakkelijk mee terug.

Een staande ventilator heeft meer bereik door zijn lengte. Deze verkoeler zorgt ervoor dat de koele luchtstroom verder komt, het is een krachtigere luchtkoeler. De swingmodus die daar bij komt kijken vergroot het bereik nog meer. Plaats de staande luchtverfrisser bijvoorbeeld op de lange zijde van een ruimte en geef hem de ruimte om rond te draaien. Dan gaat de lucht ook echt rond in de kamer. De ventilator is daardoor zeer nuttig in bedrijfskantines, op de slaapkamer of in een woonkamer.

De geschiedenis van de ventilator

Warmte is van alle tijden, ook onze verre voorouders hadden verkoeling nodig. Van de ventilator is bekend dat zo’n vijf eeuwen voor Christus ook soortgelijke apparaten werden gebruikt om het zweten tegen te gaan. De oudste varianten komen uit Zuid-Azië en zijn bekend onder de naam Punkah. Dat was in het begin een vierkant van gevlochten bamboe. Net als met een ouderwetse waaier kon je daarmee wapperen en zo voor koele lucht zorgen. In de achttiende eeuw werd onder invloed van de Britse kolonialisten in Azië een nieuw soort punkah ontwikkeld: grote schermen die aan het plafond hingen. Zodra deze bewogen, ontstond een verkoelende luchtstroom. Om grotere ruimtes te koelen, werden verschillende punkah met elkaar verbonden. Omdat ze goed zichtbaar waren, werden ze zo gemaakt dat ze goed in het interieur pasten. Men wilde wel een luchtkoeler die mooi zou staan bij het meubilair – niet veel anders dan hoe wij nu denken, dus.

De punkah werd in de twintigste eeuw ingehaald door de techniek. Dat was het moment dat de elektrische ventilator werd ontworpen. En zoals met veel uitvindingen ontwikkelde het apparaat zich in rap tempo door. Van ventilatoren aan het stroom tot de draadloze ventilator van nu. Van een luchtververser met 3 bladen en een standaard voor op je bureau, tot kleine handventilatoren met vijf windsnelheden die je altijd in je tas kan stoppen.

De voordelen van de luchtverfrisser van FlinQ

Ben je tijdens het lezen van dit blog gaan zweten van de keuzestress? Neem dan snel een kijkje in het aanbod luchtverversers van FlinQ. Daarin vind je een duidelijk overzicht van de verschillende ventilatoren. Je weet zelf het best in welke situaties je deze zomer verkoeling nodig hebt. Bij elk van die omgevingen past een luchtverfrisser van FlinQ. De kleinere varianten hebben als groot voordeel dat zij draadloos te gebruiken zijn. Laad deze bijvoorbeeld in de nacht op en je weet zeker dat je tijdens de zomerse dag verkoeling hebt. Door meer aandacht aan de accu te besteden, zorgen we ervoor dat je langer verzekerd bent van koele lucht.

Omdat de temperatuur en type warmte (droog of vochtig) kunnen verschillen, zijn de ventilatoren ook standaard uitgerust met diverse standen. Je hebt niet altijd een volle oceaanwind nodig in je gezicht, dus je kan zelf instellen hoe snel de ventilator mag ronddraaien. Je bedient de ventilator altijd handig op het apparaat zelf. De staande ventilator heeft daar als bijkomend voordeel bij dat er een swingfunctie op zit. Daarmee bereik je in alle standen een groot deel van je woonkamer of slaapkamer mee. Met de staande ventilator wordt het leven nog net iets aangenamer, want je krijgt er ook altijd een afstandsbediening bijgeleverd. Je hoeft niet eens meer op te staan om voor een frisse lucht door je huis te zorgen.

Zoek de ventilator die bij je past bij FlinQ! Op zoek naar nog meer verkoeling? Check ook de luchtverfrissende airco’s van FlinQ.