De ventilator verschillen: van torenventilator tot bureauwaaier
Ventilatoren zijn er in verschillende soorten en maten. Van een model dat je perfect gebruikt als je onderweg bent tot aan een draadloze ventilator die moeiteloos voor verkoeling zorgt in de woonkamer. Zo heb je de handventilator. Dit is een gadgetachtige luchtkoeler die je veel ziet op festivals, feestjes en bijvoorbeeld in het openbaar vervoer. Als de temperatuur de aankomende zomer boven de dertig graden stijgt dan wil je overal verzekerd zijn van koude lucht. Wij leggen je uit wat een ventilator precies doet, het verschil tussen ventilator en waaier en waar je dit het beste neer moeten zetten.
Warmere zomers in Nederland
In de steeds warmer wordende zomers in Nederland hebben we in alle facetten van het dagelijks leven verkoeling nodig. Om die reden zijn er verschillende typen ventilatoren ontwikkeld en elk met een ander bereik. Wij maken je leven graag wat aangenamer deze zomer. Met een breed aanbod aan – in de hoogte verstelbare luchtkoelers waar je uit kunt kiezen – houden we jouw hoofd deze zomer koel met onze informatie. Van handventilator tot de staande ventilator. De functie blijft hetzelfde: de apparaten zorgen voor koele lucht, precies wanneer jij dat nodig hebt!
Verschil tussen de torenventilator en gewone waaier
Een koele bries komt in veel vormen: een zuchtje wind, een föhn, een vlaag of een hoos. Er is een veelvoud aan namen waarmee we aangeven dat de lucht om ons heen verplaatst of waarmee we het fenomeen wind willen benoemen. Maar op warme dagen ontbreekt het vaak aan de luchtverplaatsing, waardoor we die zelf zullen moeten creëren. Dit doe je met een simpele waaier met bijvoorbeeld uitklapbare stokken die de vorm van een vlindervleugel aannemen. Deze vleugels bewegen op en neer en dit zorgt voor koude lucht. Hoe harder je de waaier op en neer laat gaan des te meer koude lucht je in je gezicht voelt. Met een torenventilator doe je in een zeer versneld tempo eigenlijk hetzelfde. Deze techniek zorgt ervoor dat er een constante waaibeweging wordt gemaakt en creëert automatisch een voelbaar koude luchtstroom.
Verschil tussen airco en ventilator
Het enige wat zowel een torenventilator als de gewone waaier niet doen is de lucht koel maken. Dat doet een airco weer wel. Ventilatoren verplaatsen de lucht alleen. De wind blaast de warme lucht als het ware tijdelijk weg. Op het moment dat je de machine uitzet, dan voelt het alweer snel warm aan. Met een airco wordt de lucht echt gekoeld, omdat de warme lucht wordt afgevoerd. Een (toren)ventilator noemen we om die reden ook wel een tijdelijke luchtververser.
De voordelen van een torenventilator
Een torenventilator past in ieder interieur. Het is vaak een slank formaat, waardoor het apparaat vanzelf al wat meer op de achtergrond raakt. Een luchtverfrisser waarvan je eigenlijk niet eens door hebt dat hij er staat. Je sluit de machine aan op een plek met een stopcontact, bijvoorbeeld naast de bank in je woonkamer of in de hoek van de slaapkamer. Die twee ruimtes zijn trouwens uitermate geschikt om te worden gekoeld door zuilventilator. Vervolgens kun je zelf kiezen welke van de windsnelheden je wil inzetten.
Waar zet je een ventilator het beste neer?
De handventilatoren, tafelventilatoren en zuilventilatoren hebben allemaal zo hun voordelen. Allen met hetzelfde doel, maar zijn allemaal voor een andere plek of locatie geschikt. Een tafelventilator of bureauwaaier leent zich bijvoorbeeld zeer goed voor een bureau of eettafel. Bij je bureau is het bijvoorbeeld het lekkerst om de lucht van de zijkant te ontvangen, zet de waaier dan naast je neer. Het voordeel van de draadloze ventilator is natuurlijk dat je deze overal neer kan zetten waar je wil. Daarnaast is het met de huidige flexwerk-cultuur is dat extra handig, want zo heb je waar je ook werkt een bureauwaaier.
Een torenventilator heeft meer bereik
Deze verkoeler zorgt ervoor dat de koele luchtstroom verder komt vanwege zijn krachtigere motor. De swingmodus vergroot het bereik nog meer. Plaats bijvoorbeeld de staande luchtverfrisser op de lange zijde van een ruimte en geef hem de ruimte om rond te draaien. Dan gaat de lucht ook echt rond in de kamer. De ventilator is daardoor zeer nuttig in bedrijfskantines, op de slaapkamer of in een woonkamer.
De geschiedenis van de ventilator
Warmte is tegenwoordig van alle tijden. Zo hadden onze verre voorouders hadden verkoeling nodig. Van de ventilator is bekend dat zo’n vijf eeuwen voor Christus ook soortgelijke waaiers werden gebruikt om het zweten tegen te gaan. De oudste varianten van de ventilatoren komen uit Zuid-Azië en worden Punkah genoemd.
Ventilator schermen van gevlochten bamboe
De Punkah was in het begin vierkant van en gemaakt van gevlochten bamboe. Net als met een ouderwetse luchtkoeler kon je daarmee wapperen en zo voor koele lucht zorgen. In de achttiende eeuw werd onder invloed van de Britse kolonialisten in Azië een nieuw soort Punkah ontwikkeld: grote schermen die aan het plafond hingen. Zodra deze schermen bewogen, ontstond er een verkoelende luchtstroom. Om grotere ruimtes te koelen, werden verschillende Punkahs met elkaar verbonden. De schermen waren zichtbaar aanwezig en afgestemd op het interieur. Men wilde wel frisse lucht die mooi zou staan bij het meubilair niet veel anders dan hoe wij nu dus denken.
Pukah ingehaald door de techniek
De Punkah werd in de twintigste eeuw ingehaald door de techniek en zo werd de elektrische ventilator ontworpen. Zoals met veel uitvindingen ontwikkelde ook de luchtverfrisser zich in rap tempo door: van de ventilatoren met stroom tot de draadloze luchtkoeler van nu en van de luchtververser met 3 bladen en een standaard voor op je bureau tot kleine handventilatoren.
De voordelen van de draadloze luchtverfrisser
Ben je tijdens het lezen van dit blog gaan zweten van de keuzestress? Neem dan snel een kijkje in het aanbod luchtverversers van FlinQ. Daarin vind je een duidelijk overzicht van de verschillende draadloze ventilatoren. Je voelt zelf aan in welke situaties je deze zomer verkoeling nodig hebt. De kleinere waaiers hebben als groot voordeel dat deze draadloos te gebruiken zijn.
Zoek de ventilator die bij je past bij FlinQ op deze pagina! Op zoek naar nog meer verkoeling? Check ook de luchtverfrissende airco’s van FlinQ. Hoe je jouw huis hittegolfproof maakt lees je hier.