Verkoeling in huis tijdens een hittegolf met de tips van FlinQ
Het liefst laat je je deze zomer niet verrassen door een hittegolf. Zorg daarom op tijd voor verkoeling in huis. Temperaturen van boven de 30° – gedurende een aantal dagen achter elkaar; het is geen uitzondering meer in de Nederlandse zomer. Dagenlang 30° plus; de een houdt ervan en de ander gaat al zweten bij het idee. Gelukkig wordt de weersvoorspelling steeds gedetailleerder. Soms zien we lang van tevoren al aankomen op weeronline.nl of buienradar.nl wat voor weer ons de komende dagen te wachten staat.
Sommige mensen zullen zich in de handen wrijven als de zon-icoontjes in beeld verschijnen met daarachter tropische temperaturen. Het zomerleven krijgt een boost. Iedereen gaat lekker naar buiten en de badkleding kan weer achter uit de kast worden gehaald. Maar de meeste leefomgevingen in Nederland zijn eigenlijk niet ingesteld op tropische hitte. Veel huizen zijn niet voorzien van verkoelingsunits. Dat is ook niet geheel gek, waarom zou je ook, in een land waar het vaak genoeg regent. Maar dat we steeds meer te maken krijgen met warmte, is een feit.
In dit blog leggen we je graag uit hoe je wel slaagt deze zomer in het koelen van je woning. De klamme warmte die je op je werk, buiten of waar dan ook voelt, houd je natuurlijk het liefst buiten je huis. Daarbij zijn allerlei handige tips en tricks te bedenken, maar vooral de apparatuur van FlinQ helpt je er graag bij. Zo gaan we voor een verkoelend briesje in huis zorgen, terwijl buiten de thermometer boven het balkje van de 30 graden Celsius uitkomt.
Hoe krijg je verkoeling in huis en de warme lucht eruit?
Dat de warmte er geen moeite voor hoeft te doen om zich te verzamelen in je woonkamer of slaapkamer, is een zekerheid. Eenmaal binnen veroverd een warme gloed de ruimte. Als de temperaturen buiten blijven stijgen, wordt het alleen maar moeilijke om verkoeling in huis te krijgen. Zeker als de tropische warme periode een aantal dagen of zelfs weken aanhoudt. Zonder een verkoelingsunit kom je al gauw op een aantal provisorische acties uit. Of je leest tips als: houd overdag je ramen en deuren dicht met de gordijnen omlaag. Maar als warmte binnen wil komen en hitte in huis wil veroorzaken, dan gaat het dat altijd lukken.
Toch is het altijd nuttig om zoveel mogelijk de warmte buiten te houden en de koelte in huis te behouden. Dek om die reden je ramen goed af met zonwering of zonbescherming. En je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om luchtstromen in je huis te creëren. Dat doe je door ramen tegenover elkaar open te zetten. Houd daarbij rekening met van welke kant de wind waait: warmte stijgt op, dus zorg dat de lucht goed van beneden naar boven kan doorstromen. Vergeet daarbij de zolder niet te koelen, want dat is de plek waar veel van de warmte zich verzamelt. In de nacht kun je ervoor kiezen ramen juist wel open te zetten voor verkoeling in huis, dat is toch het moment van de dag dat de lucht het koelst is.
Hoe koel je jouw huis koel in een hittegolf?
Experts en kenners zijn het erover eens dat de airco de beste verdediging is in de strijd met de warmte. Soms hebben we nu eenmaal versterking van de technologie nodig in de strijd met de natuur. Een airco verplaatst de lucht, zorgt ervoor dat de warme lucht in de kamer wordt weggevoerd en geeft zelf koude lucht af. Dit zorgt er voor dat het verkoelend aanvoelt in huis! Een win-winsituatie als je het bijvoorbeeld vergelijkt met een ventilator. De warme lucht wordt verzameld in een slang en via het raam weggevoerd. Zorg er dus altijd voor dat je de airco goed en slim kwijt kan in de kamer voor optimale verkoeling. Koel
Hoe koel je af voor een goede nachtrust in de zomer?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen voor een goede nachtrust in de zomer. Weg met die klamme zomeravond, waarbij je alleen maar boven op je dekbed hoeft te liggen om al te zweten. Weg met die nachten dat je van de hitte niet in slaap komt en je niet genoeg rust pakt om te kunnen pieken op het strandfeestje een dag later.
Neem een korte koude douche vlak voor je gaat slapen. Doe dit ook altijd met de badkamerdeur dicht. Douchen tijdens warm weer is namelijk dubbel nadelig. Het maakt je badkamer warm en vochtig – twee dingen je ook al in de ruimte om je heen ervaart. Dus kort en koud de douche in – iets wat ook nog eens goed voor je huid is.
Zorg ervoor dat je de kamer al ruim voordat je gaat slapen afkoelt. Je kunt beter een uur te vroeg beginnen te verkoelen van je huis dan een uur te laat. Sluit de slaapkamer af, op het raam waar je de koele lucht gaat afvoeren na.
Voorkomen van oververhitting in de zomer
Een lange zomeravond is fijn, maar dan wel buiten. In huis moet de lucht koel blijven. En het moet zeker niet tot warm lucht leiden, een steeds bekender fenomeen. Onder oververhitting valt het als een huis lange tijd te warm is en lastig koel is te krijgen, waardoor je minder goed gaat functioneren. Veel mensen zien een graad of 24 graden Celsius als een comfortgrens. Gaat de temperatuur daar overheen, dan kan het gezondheidsrisico’s opleveren. Je kunt je hierdoor bijvoorbeeld zwakker voelen dan normaal of zelfs kortademig worden. Wanneer de temperatuur in je lichaam hoger oploopt of dit langdurig aanhoudt, kan de lichamelijke reactie ernstige invloed hebben op het functioneren van het lichaam. Een te warme lichaamstemperatuur kan zelfs invloed hebben op de mentale toestand van een persoon. Verkoeling in huis is dan alles wat je lichaam nodig heeft!
Terugdringen van warm lucht
Uit onderzoek blijkt dat tegenwoordig veel mensen het fijn vinden om hun woning actief te koelen. Terwijl huizen steeds beter geïsoleerd zijn, gaat warmte moeilijker weg en is het lastiger om frisse lucht binnen te krijgen. Als een woning eenmaal een temperatuur bereikt heeft, is het lastiger om de temperatuur omlaag te krijgen. Dit is in de winter prettig, maar in de zomer juist weer vervelend. Oververhitting voorkomen is beter dan genezen, dus wees goed voorbereid op de warme dagen die komen gaan. Oriënteer je op de plekken in je huis die (te) goed geïsoleerd zijn, of op plekken waar je juist goed warmte naar buiten kunt laten gaan. Bedenk wat jij kunt doen om hitte buiten te houden!
Kan ik mijn huis verkoelen zonder airco?
Er zijn voldoende tips en weetjes te achterhalen om ook zonder je airco voor koude lucht te zorgen in je huis – tijdens warme zomerdagen. We hebben er al een aantal voor je opgesomd, maar er zijn er natuurlijk meer tips voor een koud briesje in huis. Zo kun je met een ventilator op verschillende plekken in je huis een frisser gevoel krijgen. Een ventilator zorgt er – in tegenstelling tot een airco – niet voor koel lucht, maar verplaatst de warme lucht. Hierdoor kan je huid bijvoorbeeld makkelijker vocht kwijtraken en krijg jij een frisser gevoel. Een ventilator verandert dus wel de gevoelstemperatuur, maar niet de daadwerkelijke temperatuur in huis. Gek hoe dat werkt, want het voelt toch wel echt aan als koud lucht. Schijnlucht bedriegt!
De ventilator kun je nog een tikkie krachtiger maken: leg een paar bevroren flessen met water voor het apparaat neer. Zo blaast de ventilator nog meer koude lucht. Heb je geen flessen om handen, ga dan voor de bevroren elementen van je koelbox. Tip: plaats de flessen wel in een bak, want anders komt er condens van de buitenkant af en creëer je een plaatselijke plas.
Zonwering is eigenlijk alleen een manier om te voorkomen dat het nóg warmer wordt in huis. Het is geen manier om voor verkoeling te zorgen in huis. Net als dat het beter is om op warme dagen niet te koken met vuur. Er komt warmte vrij als wij koken op het gasfornuis of op de inductieplaat. Hierdoor wordt het nog warmer in huis. Kook veel rijst of bulgur en bewaar dit in de koelkast. De basis voor een heerlijke verkoelende salade staat! Voeg er watermeloen, feta en verse muntbladeren aan toe met een scheutje citroen. Het zijn allemaal manieren om de hitte in huis niet nog erger te maken, maar geen manieren om te verkoelen. Daarvoor heb je toch echt ander geschut nodig!
Hou je hoofd en huis koel met een luchtkoeler
De FlinQ Airco’s zijn er om jouw hoofd koel te houden deze zomer. Deze mobiele airco’s verplaats je makkelijk van kamer naar kamer, waardoor je diverse plekken in huis tegelijkertijd koud kunt houden. In de nacht heb je de koelunit nodig om oververhitting in je slaapkamer te voorkomen, overdag wil je hitte in huis weghouden. Airco’s zijn er in verschillende soorten en maten, dus check goed de afmetingen van de ruimte die je wil gaan verkoelen en welke koelcapaciteit daar bij past.
De energiezuinige airconditioning voor verkoeling in huis
Een slimme airco helpt je deze zomer door. Je kunt deze namelijk niet alleen op het apparaat zelf bedienen, maar ook via je telefoon. Zo stel je makkelijk en snel de temperatuur in vanaf een afstand. Wil je de hitte in huis echt tegen gaan en met een heerlijk briesje binnen komen, in plaats van in de klamme warmte, zet de airco dan aan voordat je naar huis rijdt. Stel een tijdvenster in, zodat je niet eens meer hoeft na te denken over wanneer je verkoeling krijgt. De krachtige aircoolers van FlinQ zijn slim in gebruik, energiezuinig en hebben een fijne afwerking. Bovenal zijn ze in staat warmte buiten te houden op het moment dat jij dat het meest nodig hebt!
Klik op deze link om nog veel meer te weten te komen over de verschillende soorten airco’s. Ga goed voorbereid de zomer in en laat je niet verrassen door een hittegolf. FlinQ houdt graag je hoofd koel!