Koolstofdioxide meten is FlinQ weten
Met zuurstof – en de lucht om ons heen – zijn we eigenlijk niet veel bezig. We nemen het voor lief dat we iedere dag relatief schone lucht kunnen inademen. Het is de bron van ons leven, zonder de lucht om ons heen zijn we nergens. Maar hoe het er met de lucht voorstaat is wel degelijk handig om te weten. Met de FlinQ CO2-meter blijf je goed op de hoogte van de luchtkwaliteit in je huis. Want die kwaliteit bepaalt voor een belangrijk deel hoe je je voelt. Deze CO2 meter voor in huis houdt het koolstofdioxidegehalte in je leefomgeving bij, checkt de luchttemperatuur en beoordeelt de luchtvochtigheid realtime! Zo weet je precies wanneer je weer even een raampje open moet zetten of een frisse neus moet gaan halen. Dit apparaat mag eigenlijk niet meer in je kantoor, je woonkamer en zelfs in je slaapkamer ontbreken. Met de koolstofdioxide meter van FlinQ is het flink weten!
Is een koolstofdioxide meter verplicht in huis?
Laten we nog even kort uitleggen waar CO2 ook alweer precies voor staat. CO2 is koolstofdioxide, dat is een gas dat van nature in de atmosfeer, de lucht rond de aarde, aanwezig is. Je kunt het niet zien en niet ruiken maar het is er wel degelijk. De afgelopen decennia is, vooral door een toename van menselijke activiteiten de hoeveelheid koolstofdioxide toegenomen. Meer mensen op de wereld betekent meer auto’s, meer vliegtuigen en meer productie van grote fabrieken. Daardoor is de verhouding van gassen in de lucht in de afgelopen 150 jaar verandert. Gevolg is dat het deken van gassen dat rond de aarde ligt en de aarde beschermt minder dicht is. Het gevolg daarvan zien we in de gemiddelde temperatuurstijging en klimaatverandering. Het sommetje is vrij eenvoudig: hoe meer broeikasgassen, hoe meer warmte er wordt geabsorbeerd. Te veel koolstofdioxide in de lucht is dus niet goed. Daarom is een CO2 meter voor veel bedrijven, sportscholen, vergaderzalen en overheidsgebouwen inmiddels een verplichting. Maar juist van de ruimte waar je iedere dag bent, je huis, wil je koolstofdioxide binnen meten! Dus: nog geen verplichting, maar waarom zou je daarop wachten?
Waarom is het belangrijk om de CO in huis te meten?
We hebben het kort al aangestipt, maar te veel koolstofdioxide in huis zorgt voor lichamelijke klachten. Je krijgt last van je hoofd, wordt duizelig of je voelt je een stuk vermoeider dan je eigenlijk bent. Ook voor het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus is het meten van de koolstofdioxide nuttig. Wetenschappers waren er al gauw achter dat wie de lucht in gebouwen, klassen en kamers goed ververst, de kans op besmetting in die ruimte kleiner wordt gemaakt. De koolstofdioxide-meter herinnert je eraan om de lucht te verversen en draagt zo ook bij aan het creëren van een schone ruimte. Een gezond binnenklimaat draagt bij aan de gezondheid, maar heeft ook invloed op je eigen productiviteit of die van je medewerkers, leerlingen of bewoners.
Hoe krijg ik inzicht in de luchtkwaliteit thuis?
Oké, we zijn er nu achter dat schoon en gezonde lucht in huis onmisbaar is. We moeten er iets aan doen om lucht te blijven inademen. Maar hoe weet je of je woning nog voorzien is van zuivere lucht? Hoe krijg je inzicht in de lucht om je heen? Dit kunnen wij natuurlijk niet zelf doen. Gelukkig is hier een slim apparaat voor ontwikkeld. Dit meten we met de handige luchtkwaliteitmeter. Dat is een handig apparaat, dat aan de hand van een aantal parameters je vertelt in wat voor ruimte je je begeeft. Je ziet een luchtkwaliteitsmeter steeds meer in huishoudens en kantoorgelegenheden.
Hoe hoog mag CO2 in huis zijn?
We hebben het nog niet gehad over de manier waarop koolstofdioxide wordt uitgedrukt. Dat gaat per PPM, parts per million. Dat getal geeft de verhouding weer van de CO2-waarde in de lucht. Als de PPM CO2 waarde te hoog is, betekent het dat je de ruimte goed moet gaan ventileren. Er is een schema gecreëerd dat inzicht geeft in wanneer er te veel koolstofdioxide in huis is, de PPM meter. Bij 450 tot 800 PPM kun je spreken van een goed geventileerde ruimte. De ramen mogen even dicht blijven, je krijgt schone lucht binnen. Volgens het RIVM kunnen er gezondheidsklachten op de lange termijn optreden bij teveel koolstofdioxide.
Gevolgen van hogere concentratie PPM in de lucht leidt tot gezondheidsklachten
Als de luchtkwaliteitsmeter tussen de 800 tot 1200 PPM in de lucht aangeeft, kom je in de gevarenzone. Laat de PPM meter een dergelijk getal zien, dan is de ruimte slecht geventileerd. Gaat het langere tijd om deze waarde in een ruimte, dan wordt het concentratieniveau aangetast. Maar de waarde kan ook nog boven de 1200 PPM stijgen, zelfs tot 2000. Je hersenen krijgen mogelijk minder zuurstof binnen dan ze nodig hebben. Dit kan schadelijk zijn en tot gezondheidsklachten leiden. Om die reden is het belangrijk dat je vooraf al weet of het nodig is om een ruimte te ventileren.
Gevaren van slechte luchtkwaliteit
We kunnen het niet genoeg benadrukken: luchtkwaliteit metingen zijn van groot belang als het gaat om het voorkomen van gezondheidsklachten, op je werk of bij je thuis! Ventilatie na het zien van deze metingen is daarom extra belangrijk in huis! Zet ramen en deuren in huis open. Tijdens het thuiswerken is het ventileren in huis enorm belangrijk!
De handige rookmelder en portable CO2-melder
FlinQ zou FlinQ niet zijn als het bedrijf geen oplossing had voor dit huishoudelijke probleem. Met de handige, draagbare koolstofdioxide-melder van FlinQ zorg je ervoor dat je goed op de hoogte bent van de lucht om je heen. Je zet deze koolstofdioxidemeter op de plek waar je je op dat moment bevindt. Deze geeft vervolgens op tijd aan als de luchtkwaliteit achteruitgaat. Die worden weergegeven met drie indicatiekleuren groen, oranje en rood. Groen is uiteraard goed, je hoeft niks te doen en kan rustig doorademen. Oranje keuren we ook nog goed, je zit op een normaal level, maar moet wel opletten. Bij rood is het echt verstandig om een raampje open te zetten, een call-to-action. Om deze reden is deze portable meter extra handig om even alle kamers mee te meten!
De voordelen van de PPM meter van FlinQ
De PPM meter is voorzien van een ingebouwd alarm, waardoor je op tijd gewaarschuwd wordt voor een te hoog koolstofdioxidegehalte en ventileren in huis gevraagd is. Dit alarm kun je wel zelf aan- en uitzetten. Stel het in naar je eigen behoefte, je weet uiteindelijk zelf het beste wel CO2-gehalte gewenst is. Daarnaast wordt op de koolstofdioxide-melder van FlinQ ook de luchtvochtigheid aangegeven in percentages en is er op de display plek gemaakt voor een digitale temperatuurmeter. Zo heb je in een oogopslag zicht op de status van de lucht om je heen en helpt FlinQ je aan een gezonde leefomgeving!